kolmapäev, 3. september 2014

la première semaine

Saabusin Toulouse'i 26. augusti hommikupoolikul. Eheda turistina seadsin sammud lähima Lõuna-Prantsusmaa kulinaariameka poole ning tellisin ühe Big Mac eine. Pettumuseks maitses liisunud koka kõrbenud friikartulite kõrva veel ilgemalt kui Annelinna mäktonnis, ent hind oli 2x suurem. Pea norus, asusin kohvriga uue elukoha poole kärutama.

Nädalavahetuse veetsin ma Barcelonas (kus muuhulgas vaatasin üle ka Barcelona Graduate School of Economicsi maja - neetud, ilusam kui meie oma), nii et kokku olen siin olnud umbes 5 päeva. Selle ajaga on juba tekkinud palju, millest kirjutada, ent alustaks ehk oma kursusest.

Mis koolis toimub?

Sel esmaspäeval algas meie kursuse jaoks (magistri 1. aasta ehk M1) Math Camp ehk matemaatika kordamise kiirkursus. Kestab see E-R igal pärastlõunal 3 tundi ning ainsaks teemaks, mida meie saame võtta, on lineaaralgebra (M2 rahvas saab ka tõenäosusteooriat ning optimeerimist). 
Kursusest nii palju, et matalaagris (lol) on umbes 60% asiaadid ning hindud. Kahetsusväärne on see, et osad neist sädistavad vaid oma suletud grupis enda keeles (ilmselt ei oska nii hästi inglise keelt) ning jäävad ülejäänud kursusest eraldatuks. Sama lugu on tegelikult mõnede prantslastega, keda on siiski kursusel vähem (ehk 5-10%). 

Rahvusvahelised tudengid on aga väga suhtlemisaltid ning ka math campis varmad aeglasematele segaseid teemasid seletama. Arvestades, et õppejõud prantsuse-inglise segakeelt purssides teemadest üle lendab, siis on see väga tänuväärne. Rääkimata siis sellest, kui hea meelega rahvusvahelised tudengid õhtupoolikutel õllejoomisi organiseerivad. Üldiselt: inimesed on väga ägedad. Olen alati Tartus kadestanud rv tudengeid, sest nende elu tundub kuidagi palju lõbusam - nüüd võin kinnitada, et nii see tõesti on. 

Math campi taseme kohta nii palju, et on umbes selline nagu ma ootasin. Enda Tartu mata backgroundiga ei lootnudki kõigest aru saada ning ega ei saagi. Siiski ei ole see midagi üle jõu käivat, uue kontseptsiooni omandamine võtabki natuke aega. Algselt oli natuke harjumatu väga formaalne notatsioon ntks vektorruumide defineerimisel (loengu ülesehitus on umbes selline: definitsioon, definitsioon, omadus, lisa, järeldus, näide, definitsioon... jne) kuid nüüdseks on asi käpas.

Võrreldes teiste M1 tudengitega tundub mulle, et saan pigem keskmiselt/hästi aru, sest ntks kursakaaslased Mannheimi ja Yorki ülikoolidest läksid teisel päeval üldse math campist ära, sest nad ei saanud midagi aru. M2 rahvas muidugi mõistab teemasid kõige paremini ning nemad räägivad ka loengus kõige rohkem kaasa (eriti sellel suunal, mida mina tahaksin võtta, ehk teooria ja ökonomeetria). Üldiselt ma hetkel väga vaeva ei näe: üle poole tunni kodus lisalugemisele ei kuluta (kuigi täna öösel läks kell 6AM uni ära ning hakkasin tõestusi lugema). Math campi eest ei saa hinnet ning vanemad kursuslased on öelnud, et lineaaralgebrat ei lähe ka ainetes väga vaja, nii et ma ei näe põhjust enne kursuse algust verd ninast välja õppida. 



Muidu on aga päevad möödunud linna avastades ja erinevaid administratiivseid toiminguid (loe: Prantsuse bürokraatia) korda ajades. Linnast, korterist, hindadest jms järgmistes postitustes. Sel nädalavahetusel on igal juhul plaanis kursusekaaslastega Narbonne'i rannareisile minna. 

Järgmistes osades vastused küsimustele:

Kas prantsuse ametnikud joovad tegelikult ka inimverd?
Kuidas prantsuse daamid lõhnavett kasutavad?
Kas inimkeha ongi mõeldud valge saia, pasta, juustu ning veini tarbimiseks?


Mõned pildid:

Kõige olulisem pilt Barcelona reisilt

Blue screen of death metroos

Toulouse'i tudengite lemmikkogunemiskoht. Kui mingid sõudjad peaks seda blogi lugema, siis juhin tähelepanu neljapaadile silla all


1 kommentaar:

  1. Pagana hästi kirjutad, poiss! Filoloogist tädil aiva hea meel. Ootan põnevusega vastuseid küsimustele.

    VastaKustuta